Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy kezdő anyuka megpróbáltatásai

Minek szült az ilyen?!

Minek szült az ilyen?!

Aknamező

2015. október 14. - MinekSzültAzIlyen?

Aknamező. Az egész anyaság az. Már szülésfelkészítőn nem meri senki korrektül megválaszolni azt a kérdést, hogy „Ön szerint meddig érdemes szoptatni?”, mert megy a ködösítés, az „amíg mindkét félnek kényelmes”, meg az „amíg igény van rá” dumák. Ott, akkor engem ez mélységesen felháborított, hogy van egy szakember, nyilván van véleménye, de nem meri elmondani, mert ha keveset mond, azért feszítik keresztre, ha meg sokat, akkor szimplán idiótának nézik, ehelyett terel, és semmitmondó válaszokat ad kezdő anyukáknak ahelyett, hogy korrektül elmondaná, hogy szerinte (nem a szakma, nem a lálícse és nem a WHO szerint, hanem SZERINTE) mennyi az ideális idő.

Aztán anya lettem, és megértettem. Nem szabad nyíltan beszélni. Nem szabad kimondani, hogy szerinted a hordozókendő (vagy a babakocsi) baromság, nem szabad megemlítened, hogy csak 1 évig tervezel szoptatni (vagy amíg van tejed, és évekig, vagy úristen, lepaktálsz az ördöggel, és önszántadból adsz neki tápszert), azt se, hogy csak egy gyereket akarsz (vagy összeraksz egy kezdő 11-et cserejátékosokkal) és azt se szabad fennhangon mesélned, hogy együtt (vagy külön) alszotok. Sose tudod, kibe futsz bele, kit sértesz meg akaratod ellenére, mert ezek az anyukák, ez a faj, a legmimózább fajta mind közül, mindenre berágnak, megsértődnek, mert szerintük az ő anyaságukat kérdőjelezed meg a véleményeddel. Csak nagyon biztos és veled adott témában egyetértő anyával lehet ezekről beszélni. Együtt fröcsögünk a hülyékre, megbeszéljük, hogy mi milyen faszák vagyunk, a gyerek nő, az élet megy tovább, szelep leeresztve, mindenki happy. De az újaknál puhatolózni kell. Sőt, faszt kell, csak olyan semmitmondó szar témákat kell bedobni, amikkel nem lehet konfrontálódni, és nincs sértődés. Ha szar az idő, az például téma szempontjából nagyon jó, mert mehet a panaszáradat, gyereket nem lehet kivinni, otthon ülünk, de szar. Neked is? Nekem is. Ruhavásárlás, dm kártya, drága pelenka. Ilyen semmit mondó, univerzális dolgok, de legalább nem szaladtunk bele nyitott szájjal a faszba, és nem sértettünk meg senkit.

Aztán persze előbb-utóbb jön egy olyan téma, aminél valamit mondanod kell. Bedob valaki egy „nem tudok hatni a gyerekre, állandóan azt csinálja, ami nem szabad” témát. Nyilván nem mondod csuklóból, hogy te simán rábaszol a gyerek kezére, ha piszkálja a mosógépet, mert riasztják az inkvizíciót, és ott helyben égetnek el, amiért kezet mertél emelni a saját gyerekedre, mert gyereket_nem_verünk. Ingatod a fejed, bedobod, hogy „igen, ez nálunk is probléma”, vagy valami hasonló menekülő mondatot, és kívánod, hogy ne feszegessük tovább ezt az ajtót. Elpuffogtatod a közhely táradat a „minden gyerek más”-tól kezdve a „ki kell bekkelni”-ig mindent, és lapítasz, hogy ne te legyél az első, aki felhoz valami vízválasztó témát. Ha szerencséd van, a vélemény ugyanaz, levegő kifúj, itt te nem leszel kerékbe törve. Ha nem, akkor meg kussolsz, esetleg szépen, mintha tojásokon lépegetnél, elmondod, hogy –szigorúan a te gyerekednél, szigorúan te, mert minden gyerek más-, hogy működött a dolog.

Persze ha nagyon durva az ellentét, akkor otthagyod a picsába, nem keresed, kipipálod az aktuális hülyét és tovább lépsz. Akkor van gáz, amikor valakivel jóban leszel. Olyan ez, mint egy szerelmi kapcsolat. Az elején megy a puhatolózás, a „nem adjuk 100%-ig önmagunkat, nehogy elriasszuk”, aztán eltelik kis idő, megismerés, együtt nevetés, és már nem szégyellünk fingani előtte. Legalábbis azt hisszük, nincs gond ezzel, már szabad, közben kiderül, hogy mégsem. Vagyis összespannolsz egy másik muterral, minden fasza, minden jó, megkedvelitek egymást, bandáztok, aztán véletlen érzékeny pontra tapintasz. Te lazán kezelnéd, ő befeszül (miért ne feszülne, hát az ő problémája), és azzal, hogy már megvan egy jó kapcsolatod, azt hiszed, lehetsz őszinte, és kimondhatod azt, hogy szerinted ez hülyeség. A legnagyobb hiba. Utána jön a Canossa-járás meg a „nem úgy gondoltam” meg a magyarázkodás, amiből jó esetben ki tudsz úgy jönni, hogy ne sérüljön a barátság. Ugyanannak a nőnek szülés előtt simán elmondtad, hogy ez a ruha vacakul áll rajta, vagy hogy a vörös nem az ő színe, és jön egy kis piti téma, megkérdezik a véleményedet, és ha veszed a bátorságot elmondani őszintén, baszhatod. Elképesztő módon reagálnak a nők az anyaságra vagy a gyerek kritizálására. Minden megjegyzést támadásként élnek meg. Persze te hiába bizonygatod, hogy nem úgy gondoltad, mikor szerinte de. Mert egy köcsög vagy. Egy paraszt, aki elmondja, hogy szerinte (nem a szakkönyvek, nem a WHO, nem a lálícse, nem a Vidaági szerint) mit kéne tenned, te mit tennél az ő helyében, miután ő tanácsot kér tőled.

Aztán te kerülsz szarba, te kérsz tanácsot, az a bunkó meg kimondja nyíltan, és hogy képzeli, hogy kritizálja a te tökéletes nevelésedet, a te szuperanyaságodat, és különben is hogy jön ez ahhoz, hogy őszintén elmondja a véleményét, ahelyett, hogy érdemi tanácsot adna, amivel tudsz mit kezdeni, csak ossza az észt, hogy ő a helyemben mit tenne, mikor nincs is a helyemben? Ez a mocsok a lelkembe gázol vigyorogva az okoskodásaival. Az istennek se érti meg, hogy ez más helyzet, más gyerek, más szülő, csak nyomja a hülyeségeit és sérteget. Brutál aknamező az egész oda-vissza. Rosszul lépsz, és véged.

A bejegyzés trackback címe:

https://minekszultazilyen.blog.hu/api/trackback/id/tr817952644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nickM 2015.10.14. 20:19:38

:) Nem csak az anyaság, kb. az egész élet. ;) Ha bárki "tanácsot kér", akkor csak annyit szeretne, hogy megerősítsd abban, hogy neki van igaza. A trükkös rész az, hogy kitaláld milyen döntésre jutott és mit szeretne hallani. A gonosz rész meg az, hogy ha nem "tanácsolsz" semmit - nehogy megbántsd, akkor Te vagy a "..." Az átverős meg az, hogy "nyalizós kiskancsó" vagy attól, ha konstatálod, hogy "végre egy normális ember". :D

nickM 2015.10.14. 20:23:21

Kiegészítés: "nyalizós kiskancsó" *
*Mármint a többi anyuka szemében ;)

MinekSzültAzIlyen? 2015.10.14. 21:03:48

@nickM: Persze, mindenhol ott van ez a jelenség, csak valahogy az anyaság előtt én ezt nem tapasztaltam ennyire koncentráltan. Én nagyon tisztelem az őszinteséget, ritkaság manapság. A gond a fogalom megértésével van. Mert aki bunkó, az folyton azt szajkózza, hogy "őszinte vagyok", és tényleg egy igazi paraszt módján küldi az arcodba, hogy "bazdmeg, hülye vagy!". Más meg annyira mimóza, hogy ha díszcsomagolják és masnit kötnek az őszinte véleményre/kritikára, akkor is megsértődik. És nincs a vállalható középút, hiányzik az értelem, hogy felfogjuk, hogy nem kell bántani és nem kell mindenkiben az ellenséget keresni. A bizonytalanok fegyvere a megsértődés, aki biztos önmagában, nem veszi fel vagy nem éli meg sértésként a tanácsot vagy az adott kritikát.

sdani 2015.10.14. 21:45:56

@MinekSzültAzIlyen?: Szerintem rendes választ adtak. Mert ha valaki 3 hónapig szoptat, az pont olyan jó, mintha másfél évig. Kizárt, hogy rendes kísérletekkel kimutatható különbség legyen. Ha megkérdezed a véleményét, de ő tudja, hogy azt a véleményt nem lehet rendes érvekkel, bizonyítékokkal alátámasztani, akkor minek mondaná? Mert ha azt mondja, hogy 8 hónap 3 hét, két nap és 12 óra, akkor lehet, hogy ez a véleménye, de adja magát a kérdés, hogy OK, de miért ennyi? Erre mit mondjon? Ez a véleménye, ezt súgja az anyai ösztöne, de most ez akkor tanács? ez milyen segítség? Ezzel hol vagy kisegítve? Véleményem szerint az igazi segítség, ha azt mondja, hogy szoptasd nyugodtan addig, amíg akarod.

MinekSzültAzIlyen? 2015.10.14. 22:09:45

@sdani: Mind mások vagyunk, én kezdő anyaként ki lettem volna segítve némi támponttal, egy tól-ig intervallummal (nem órára lebontva), mert másképp honnan tudnám? (Az alap minimum 6 hós ajánlást utólag mondta a védőnő.) Ha 3 hónapos korában úgy döntök, szerintem elég, de van még tejem, akkor simán hagyjam abba, mert csak addig akartam? Ha én 7 éves korában a mellemről adom le a suliba, az is jó, mert addig teszem, ameddig akarom? Nekem kezdő, bizonytalan anyaként számok kellettek. Hány gramm a minimum, mennyit kell nőnie, hányszor kell ennie, stb. Valami stabil pont a káoszban és az ismeretlenben. Persze idővel jött a rutin, és tényleg addig szoptattam, amíg én jónak láttam, de ettől függetlenül, tanulva az esetből, nagyon sok eü-s szakembertől kérdezem meg négyszemközt az egyéni véleményét, mert nekem az számít a mérlegelésben.

sdani 2015.10.14. 22:33:31

@MinekSzültAzIlyen?: "számok kellettek. Hány gramm a minimum, mennyit kell nőnie, hányszor kell ennie, stb. Valami stabil pont a káoszban és az ismeretlenben."
De ezt mondom, hogy ilyen számok nincsenek. Hihet akármilyen eüs szakember számokban, de nincs rendes randomizált vizsgálat, amivel alá tudná támasztani a véleményét.

"Ha 3 hónapos korában úgy döntök, szerintem elég, de van még tejem, akkor simán hagyjam abba, mert csak addig akartam?"
Igen. Miért ne? Semmi baja nem lesz a gyereknek. Ha valakinek vissza kell menni dolgozni, vagy valami más okból nem tudja hosszan szoptatni a gyerekét minek frusztrálni? Viszont, ha van tejed, és nincs akadálya, akkor miért hagynád abba? Addig kell szoptatni, amíg kényelmes, és jónak látod. A 7 év extrém, de amellett, hogy undorítónak tartom, nem vagyok meggyőződve, hogy a gyereknek árt. Viszont, mit tettél volna, ha a eüs szakemberek jöttek volna elő a 7 évvel?

MinekSzültAzIlyen? 2015.10.15. 09:17:39

@sdani: Utólag ezeket én is így látom. Rutinnal. És tökéletesen értem amit mondasz, igazad is van. Csak én nem szeretem az ilyen megfoghatatlan dolgokat. Lehet, hogy azért mondják ezeket, mert tényleg nincsenek számok, de én úgy láttam, hogy izzadt az előadó rendesen, nehogy olyat mondjon, ami miatt nekimennek. Na ezért ne beszéljen ködösen. Ha azt, amit te leírtál, elmondja, akkor oké, pipa, nincs gond. Csakhogy ez nem történt meg. Nem mindegy, hogy azért nem adunk egyértelmű választ, mert nincs, vagy azért, mert nem akarunk mást megbántani.
Ha azt mondja, 7 év, tuti nem hiszek neki, akkor már voltak emlékeim, és az anyám melle nem tartozott közéjük :)
süti beállítások módosítása